01. Impressies van een paranormale beurs (20/03/2004)

                   

02. Er is meer…
(24/04/2005)


03. Tussen Wierook en Wicca

 

 

 

01. Impressies van een paranormale beurs - 20 maart 2004


 

Op 20 maart 2004 trokken Hendrik, zijn zoon Hugo en ikzelf naar de paranormale beurs van Paraview in Groningen om eens de sfeer te snuiven en te zien wat zich daar allemaal afspeelt. Wij willen onze ervaringen graag delen met de bezoekers van Spirituele Vrienden.

Enkele sfeerbeelden.

 

        

 

Zoals te zien op deze foto's liep het geen storm. Het was dan ook buiten stormachtig weer. Toen we van de auto naar de zaal liepen werden we bijna de lucht ingeblazen door de wind. Wellicht dat dit velen tegenhield om naar Groningen te reizen voor deze beurs. 

       

 

Wat kan je zoal verwachten op een paranormale beurs?

 

Eerst en vooral een aantal standen met allerlei hebbedingetjes zoals: esoterische boeken, edelstenen, wierook, amuletten, Boeddhabeelden, spirituele Cd’s, etc.  etc. ... Een stand waar ik moeilijk aan voorbij kom is deze met stenen en mineralen. Ik vind het erg prettig om al die kleuren te zien en de stenen ook te voelen. Of ze al dan niet geneeskrachtig zijn laat ik in het midden.

 

 

Allerlei aanbieders van cursussen en opleidingen tot therapeut of voor zelfontplooiing. Om er maar enkele te noemen: reiki, magnetiseren, omgaan met tarot, opleiding tot healer etc. .

 

Ook kan je natuurlijk ter plaatse een healing ondergaan. Ik zag verschillende standen waar je reiki kon ontvangen... een iriscopie ondergaan... een horoscoop laten maken per computer.

 

hier wordt reiki gegeven

 

Bij twee verschillende standen was het mogelijk om een aura-foto te laten maken. Daar ik dit al lang eens wilde heb ik van deze gelegenheid gebruik gemaakt. De kostprijs valt wel een beetje zwaar op de maag: 10 euro voor een foto... 5 euro extra als je er ook nog een verklaring bij wenst. Ik opteerde dan maar voor een foto zonder uitleg. Gelukkig was er wel een folder ter beschikking met de verklaring van de kleuren.

Hier is mijn aurafoto, opgeborgen voor hij helemaal opgedroogd was en dus een beetje gekneusd.

 

Fran aura 20/03/2004

  

We kwamen voorbij een stand waar speciale magnetische zolen werden aangeboden... Hendrik testte het even uit. Hij moest bepaalde houdingen aannemen en dan probeerde de dame van deze stand heb uit evenwicht te duwen. Het rare was: toen hij niet op de aangeboden zolen stond, lukte het haar in een paar seconden om hem zijn evenwicht te laten verliezen, als hij wel op de zolen ging staan lukte het niet meer. Ze brachten dus duidelijk wel iets teweeg in de mogelijkheid van het lichaam om in balans te blijven.

 

uitleg  de duwtest

Natuurlijk zijn er ook een groot aantal standen waar kaartleggers en -legsters, astrologen, intuïtieve tekenaars, paragnosten en helderzienden, hun diensten aanbieden en op cliënten zitten te wachten die er 12.5 euro voor over hebben om een kwartiertje naar allerlei voorspellingen te luisteren. Bijkomende vragen moeten extra vergoed worden.

 

intuitief tekenen  gidsentekening


     


Voor het verslag van Hendrik : klik hier.

       

Uiteindelijk mochten we nog gaan zitten bij een helderziende uit Groningen. Toen we hem vertelden dat we op de beurs waren om een verslagje te schrijven hoefde we niet te betalen en wou hij ons zo wel even te woord staan. Hij noemde zichzelf een helderziende magnetiseur 'zonder poespas'. Dat klopte wel enigszins: hier geen kristallen bollen, kaarten, noch pendels.

Hij was vroeger timmerman geweest maar was zich bewust geworden van zijn gave toen hij ineens dingen wist van iemand die hij normaal niet kon weten.

Ik had wel mijn bedenkingen over dat helder zien van de man: hij stelde me de vraag wat er mis was met mij, toen ik hierop reageerde met: 'Jij bent hier toch de helderziende' kreeg ik als reactie: 'Ja, maar dit is geen betaald consult.' Even later vroeg hij, op Hugo wijzend: 'Wie is dat?' 'Dat is mijn zoon', zei Hendrik. En toen vroeg de man, mij aankijkend: 'En is die ook van jou?' Ik denk dat een helderziende dit wel had moeten weten.

Nog een beetje verder in het gesprek vertelde hij me ineens dat ik ook wel met kaarten zou kunnen werken... zal ik dan ook maar aan zo'n tafeltje gaan zitten bij de volgende beurs?

       

Mijn conclusies

 

Ik denk, voor mezelf, dat ik voor de komende tien jaar weer eens genoeg heb gezien van dergelijke paranormale beurzen. Ik wil niet beweren dat allen die daar zitten bedriegers zijn en het kwade willen voor de mensen. Er zullen echt wel mensen zijn die iets willen bijdragen aan het welzijn van deze wereld en de mensen tot een hoger spiritueel bewustzijn willen brengen, maar of ze dit allemaal op de juiste manier doen, of ze allemaal de gaven bezitten die ze zichzelf toedichten, dat is nog maar de vraag.

 Misschien hebben dergelijke beurzen wel degelijk waarde als een opstapje voor mensen om verder te gaan kijken... om bewust te worden dat er meer is tussen Hemel en Aarde dan we met onze fysieke zintuigen kunnen waarnemen... maar er schuilt ook een groot gevaar in voor hen die al te goedgelovig zijn.

 

TUSSEN WIEROOK EN WICCA:

PARANORMALE BEURS ‘PARAVIEW’ IN GRONINGEN
een verslag van Hendrik Klaassens

       

Gejaagd door de wind – er stond een storm van windkracht tien – reden Francine, mijn zoon Hugo en ik op zaterdag 20 maart naar de Paraview-beurs die in het weekend van 20 en 21 maart werd gehouden in de Martiniplaza in Groningen. Gewapend met twee digitale camera’s, een bloknootje en een gezonde dosis scepsis struinden we tussen drie en half zes langs de vele stands en kraampjes om een nuchtere reportage te maken van het paranormale gebeuren in de Martinistad. Met verschillende standhouders – een helderziende, een astroloog en een engelentekenaar – hadden we een gesprek. Het resultaat van deze gesprekken zie je hieronder in een sfeerimpressie van ‘Paraview’, die als een soort reizende kermis door Nederland trekt.

Kaartleggers en helderzienden in gesprek met hun klanten.

       

De eerste indruk, die je bij binnenkomst krijgt, is er een van markt: bij de meeste kraampjes kun je je allerlei dingen aanschaffen, variërend van genezende edelstenen tot en met het nieuwste boek van Neal Donald Walsch. Opvallend is ook, dat spullen met een totaal tegenstrijdige inhoud gebroederlijk naast elkaar liggen. Zo zag ik een boekje van Stolp over “De Christus in ons” vlak bij een aantal uitgaven over wicca en hekserij liggen. De inhoud doet er dus helemaal niet toe, dat is maar bijzaak.

Naast de typische verkoopstands waren er ook hele rijen tafeltjes waarachter helderzienden, kaartlezers, therapeuten en magnetiseurs zaten te wachten op klandizie. Erg druk hadden ze het op deze zaterdagmiddag trouwens niet: het was eigenlijk opvallend rustig in deze grote hal. Het publiek dat er rondliep, kwam op mij over als echte adepten van dit genre: de meesten liepen vol bewondering alles in zich op te nemen. Slechts een enkeling maakte cynische opmerkingen over het gebodene.

Al snel bleek het niet zo’n denderend idee om onszelf bij de kraampjes te presenteren als beheerders van spirituele websites, die hier een reportage kwamen maken. Niemand wilde graag op de foto en als we een camera tevoorschijn haalden, keken velen wantrouwend op. Waarschijnlijk nog de naweeën van het Jomanda-effect. Zo liet ik mij door een mevrouw de werking van ‘Touch for Health” demonstreren. Daarbij vouwde ik mijn handen en stak ze hoog in de lucht; ze kwam tegenover me staan en probeerde mijn handen neer beneden te trekken. Op een willekeurige plaats in de zaal lukte dat vrij gemakkelijk, maar toen ik ging staan op een paar magische voetzolen, die op de vloer waren aangebracht, kon ze sjorren wat ze wilde zonder dat ik een krimp gaf. Ze kon zelfs een soort handstand op mijn gevouwen handen uitvoeren zonder dat mijn hakken van de vloer kwamen. Volgens haar uitleg werd dat veroorzaakt doordat die plek ‘ontstoord’ was van allerlei negatieve energieën die het leven doorgaans bemoeilijken.

Francine nam ondertussen een foto van deze demonstratie, maar toen de dame van deze stand dat merkte, vroeg ze ons op verontruste toon om vooral géén foto van haar te plaatsen op het internet en géén namen te noemen, anders zouden buitenstaanders er misschien een verkeerde indruk van krijgen. Dat beloofden we natuurlijk plechtig.

Schuin daar tegenover was een stand van een astrologe. Ze zat achter een laptop waarop een horoscoop te zien was. Geïnteresseerd knoopte ik een gesprekje aan. Erg goed van haar vond ik de opmerking, dat ze zich niet zozeer bezig hield met voorspellingen over de personen, van wie ze een horoscoop opstelde: wat zij deed was alleen maar een soort karakterschets opstellen van de persoon in kwestie. Ze wilde de mensen daardoor wat meer inzicht geven in hun sterke en zwakke kanten. De kosten daarvoor bedroeg € 12,50 – zoals trouwens de meeste consulten op deze paranormale beurs. Voor een gedetailleerde interpretatie moest dan weer bijbetaald worden. Het reclamebord bij haar stand vermeldde overigens wel, dat er ook horoscopen konden worden opgesteld, die inzicht gaven in vorige incarnaties. Dit gebeurt m.b.v. de ‘retrograde planeten’ , d.w.z. de planeten die t.o.v. de aarde aan de sterrenhemel ‘teruglopen’. Ook deze dame wilde absoluut niet op de foto.

 

Vanaf dat moment veranderen we van tactiek; we besloten ons niet langer te presenteren als beheerders van websites, die eens een fijne reportage wilden maken. Vanaf dat moment liepen we daar dus incognito.

Wat mij erg opviel was het grote aanbod aan spullen op het gebied van wicca en hekserij. Zo lagen er diverse standaardwerken over ‘witchcraft’ te koop. Ook heksenspiegels, pentagrammen en zwartmagische kaarten waren prominent aanwezig. Dat geeft al aan hoe trendy dat inmiddels al is geworden. Uit nieuwsgierigheid wierp ik een blik in een heksenspiegel: dat was een spiegeltje met een bobbelig oppervlak, waaroverheen een dun laagje zwart plastic gespannen. Kosten:  € 15,--. Ik was benieuwd naar de uitwerking van deze onbezonnen daad, maar ik bemerkte geen noemenswaardig effect, en dus legde ik het kleinood maar weer voorzichtig terug.

 

Bij sommige stands kon je voor € 12,50 een tekening van je beschermengel laten maken. De naam van deze gids werd je dan ook meteen bekend gemaakt. Als je dat nog niet voldoende vond, mocht je voor € 5,-- drie vragen aan je engel stellen.

Uiteindelijk kon ik mijn nieuwsgierigheid niet langer bedwingen en stapte ik vol goede moed op een kraampje af, waarachter een jongedame zat die hiermee adverteerde. Het ging toch heel anders dan ik gedacht had, want om een indruk te krijgen van mijn ‘hoofdgids’ of ‘oergids’ moest ik eerst tien beduimelde kaarten van een stapeltje pakken en die op de tafel voor mij uitspreiden. Daarna werd mij gevraagd drie kleurkrijtjes te pakken, want ook je voorkeur voor kleuren zegt iets over je persoonlijkheid – iets wat ik niet zal bestrijden.

Ze begon toen direct op een velletje blauw papier te tekenen. “U bent nogal nerveus” zei ze. “U zit te veel in uw hoofd. Eigenlijk zou u moeten mediteren om meer rust in uzelf te krijgen.” Ik was benieuwd wat ik nog meer te horen krijgen, want dit is natuurlijk wel een openingszet die de oren doet spitsen.

Onderwijl tekende ze verder aan de engel. “Is dit nu mijn beschermengel?” vroeg ik argeloos. “Nou, dit kan uw hoofdgids of uw oergids zijn, want u heeft er verschillende.” “Wat is dan het verschil?”, vroeg ik. “Nou, uw oergids is de gids die van het begin af aan al bij u is geweest, terwijl de hoofdgids nu de leiding heeft over uw ontwikkeling”. Erg veel wijzer werd ik daar niet van, maar ik besloot het spelletje mee te spelen.

 

Hendriks engel wordt getekend

      

Toen de tekening klaar was, onthulde ze mij de naam van mijn gids. “Dat is Michaël’, zei ze, “u heeft héél hoge leiding!” Ik voelde werkelijk gêne toe ze dat zei, ik had met haar te doen. “U heeft genezende gaven”, voegde ze eraan toe, “en u draagt een geestelijk licht dat u wilt verspreiden”. Op de krijttekening stond een engel, die een kaars in zijn handen droeg. “De paarse kleur linksboven uw gids stelt de spiritualiteit bij u voor, want u hebt een spirituele instelling. Ook bent u een tikkeltje afwachtend, maar u zet zich ook hard in voor de doelen die u eenmaal hebt uitgekozen. U staat nu voor een aantal beslissingen in uw leven.” Ik merkte op, dat ik die beslissingen al genomen had, waarna ze begrijpend knikte. “Ja, u kunt hard doorzetten als u in iets gelooft”. Ze benadrukte verder het belang van een goede nachtrust, wat ik natuurlijk schuldbewust beaamde.

Vóórdat ik weer opstapte, vroeg ze mij nog een paar keer of ik vragen wilde stellen aan mijn gids: dat kostte € 5 extra, maar ik merkte droogweg op dat ik nu voldoende wist.

 

Schuin daar tegenover zat een man die zich presenteerde als “helderziende zonder poespas”. Francine en ik mochten hem interviewen voor onze sites. Direct na  binnenkomst in de beurs hadden we al geprobeerd hem te strikken voor een vraaggesprek, maar omdat hij steeds klanten had, verzocht hij ons om het later nog eens te proberen. Rond een uur of vijf, toen het aantal bezoekers al aanmerkelijk was afgenomen, kregen we de gelegenheid om een gesprekje met hem aan te knopen.

Joviaal gaf hij ons een hand. We vroegen hem meteen wat dat nu inhield om helderziend te zijn. “Wat ziet u dan precies?” “Álles!” zei hij, “ik zie álles”. En hij vertelde dat hij zo’n 20 jaar geleden, toen hij nog huisschilder was, exact voorspeld had welke verbouwing er aan zijn huis zou plaats vinden. Hij tekende er een plattegrond van zijn vroegere woning bij.

“Maar eigenlijk zet ik de mensen weer met beide benen op de grond; ik breng de mensen weer tot zichzelf”. Volgens hem waren veel mensen door allerlei verkeerde ideeën van zichzelf vervreemd geraakt. “Kijk”, zei hij, “de mensen moeten meer gaan mediteren en ‘es gaan nadenken over hun leven, nuchter worden”. 

Wij vonden het trouwens wel vreemd, dat hij telkens opkeek als er een mooie jongedame op hoge hakken voorbij liep, waarbij hij tot driemaal toe zei “Oh, wat vind ik dat móói!”. “Ja,” zei hij “vandaag is mijn vrouw er niet bij, maar morgen wel”.

 

Rond half zes verlieten Francine, mijn zoon en ik de beurs. Door de gierende storm liepen we terug naar de auto. Tweehonderd meter van de uitgang lag er een platgewaaide billboard op het trottoir met reclame voor de Paranormale Beurs. Ik raapte hem op en zei “Zullen we die als souvenir meenemen?” We besloten er toch maar van af te zien. Daarna probeerde ik het ding te verscheuren, maar hij zat steviger in elkaar dan ik gedacht had. Daarop legde ik het ding weer terug op het trottoir en keek nog éénmaal om naar de beurs. “Dit was eens maar nóóit weer”, dacht ik. Door de storm, met rukwinden tot windkracht 10, reden we terug naar Leeuwarden.

Hendrik Klaassens.

       

Zondag 24 april 2005: openluchtevenement in Broek bij Joure:

"Er is meer"...

 

zondag 24 april, onder een van zon stralende hemel, bezocht ik samen met Hans en Tineke een mooi opgezet buitenevenement in Broek. Dit alternatief, spiritueel, paranormaal evenement was georganiseerd door Alternatief centrum 'Orakel' uit Lemmer en kreeg als titel: "Er is meer".

 

Toen we arriveerden rond 14 uur kwamen we al meteen terecht in een leuk sfeertje. In de nabijheid van een levensechte tipi was een groepje mooi uitgedoste dames het publiek aan het verwennen met een prachtige buikdans.

 

 

buikdanseressen

       

 

Naast de tipi waren een paar jongeren zich aan het uitleven in steen kappen en stond een kraampje van een dame die leerde hoe je een echte 'dreamcatcher' kon vervaardigen met een minimum aan onkosten. Een mooi rondgebogen tak, wat restjes wol en pareltjes en steentjes, een paar veren en een beetje handigheid. Na de enthousiaste uitleg kreeg ik zelfs ook nog, gratis, een uitleg op papier om thuis zelf aan de slag te kunnen. Gratis, jawel ... en dat was wat dit evenement anders maakte dan bv de bekende paranormale beurzen. Alles wat hier werd aangeboden: behandelingen (reiki, magnetiseren, kaartleggingen etc.), uittesten van apparaten (brainmachine bv.)  was gratis. Na betaling van de entree van 7.5 euro kon je eigenlijk je geldbeugel wel gesloten houden en toch een heleboel beleven.

 

mandala workshop  tenen lezen

Mooie stenen

 

Het hele terrein was bezaaid met een groot aantal kraampjes waar allerlei mooie hebbedingetjes te koop waren, en met mensen uit het alternatieve circuit, die hun diensten aanboden voor diverse behandelingen en her en der weerklonken djembee- en didgeridoogeluiden.

 

Hans en zus Tineke aan de koffie

Ook een kopje koffie of thee mocht natuurlijk niet ontbreken ... soms liep de bevoorrading een beetje mank, maar de lage prijzen voor een natje en/of droogje maakten veel goed.

 

Ik was bijzonder nieuwsgierig om eens een brainmachine uit te testen. Ik had namelijk gezien in het programma van Orakel dat die mogelijkheid er zou zijn in Broek. Ik was bang dat de wachtlijst nogal groot zou zijn, maar gelukkig was dat niet zo en konden Tineke en ik na een half uurtje al terecht in een legertent om het apparaatje uit te testen. Na een deskundige uitleg van de standhouder kregen wij een speciale bril op en een koptelefoon, beiden aangesloten op de brainmachine, en konden op die manier een kwartiertje heerlijk helemaal tot rust komen.

Wie nog nooit hoorde over zo'n machine kan ik verwijzen naar de website van Herman Reitsma waar alle mogelijke informatie te vinden is.

relaxen met de brainmachine. 

      

 

Tineke liet verder ook nog haar rug behandelen door een magnetiseuse en ik maakte hier en daar een praatje met de standhouders en ontmoette ook nog enkele mensen die ik in tijden niet had gezien. Ik trakteerde mezelf op een paar lekkere geurtjes voor in de aromaverdamper, genoot van alle mooie stenen, juweeltjes, wicca-kledij, indianenkleren etc etc ...

 

 

Eigenlijk wou ik ook nog wel een gidsentekening laten maken - hier aan 5 euro terwijl op de meeste beurzen minstens 12.5 euro wordt gevraagd voor zo'n tekening. Maar helaas was deze dame al voor de hele dag volgeboekt. Niet te verwonderen met zo'n economische prijs.

 

Al met al was dit een zeer gezellige middag en ook al bood het geheel wel een beetje een rommelige indruk - ook moeilijk te verhelpen op een niet helemaal egaal terrein - zou ik het wel op prijs stellen als dergelijke evenementen wat vaker zouden georganiseerd worden in Friesland.  

 


Mijn emailbox

 

 

 

Gastenboek van Spirituele Vrienden.

  

 

Stem Spirituele Vrienden in de

Top 100 NL

 

 

 

 LetsStat website statistieken