Mooie plekjes:
De Waddeneilanden.

 

Vlieland.

 

Na zes jaar in Friesland, zonder dat ik een voet op één van de Waddeneilanden zette, is het er deze week eindelijk van gekomen. Ik bracht een bezoek aan Vlieland. Een dag niet ik niet snel zal vergeten en waar ik met veel genoegen op terugkijk. Graag laat ik je – virtueel – deelhebben aan deze verkenningstocht via de foto’s die ik onderweg maakte.

Kaart van Vlieland

PLATTEGROND van eiland (boven) en dorp (onder)

Vlieland-Oost - het dorpOm te beginnen: Hieronder een tekst die ik heb overgenomen uit de folder die ik kreeg bij het VVV-kantoor, direct na aankomst op Vlielands bodem.

 

 

Vlieland is bescheiden van omvang. Toch is dat bepaald niet de indruk die u krijgt wanneer u op het strand staat. Want behalve breed is het strand twaalf uitgestrekte kilometers lang. Eindeloze, kale vlakte, waar vindt u zoiets nog in Nederland? Helemaal passend bij het ruige, oorspronkelijke karakter van Vlieland, vindt u hier de hoogste duin van de Waddeneilanden. Veertig meter zult u moeten klimmen naar de top van de Vuurboetsduin, waar bovenop de vuurtoren prijkt. Gesprekken vallen hier stil, zo weids is het uitzicht. En dat is precies waarvoor u naar Vlieland komt. Stilte.

 

Natuurschoon alom

Rust- en ruimte-eiland Vlieland biedt u onge­repte natuur in overvloed. Ontdek de duinen en kwelders, het wad en het strand. Geniet van het natuurschoon, van de planten en dieren in de polders en het uitgestrekte naald- en loofbos. Bent u een natuurkenner, dan komt u op Vlieland helemaal aan uw trekken. En bent u nog geen natuurkenner, dan wordt u dat tijdens een excursie van Staatsbosbeheer. Op Vlieland leert iedereen de natuur waarderen.

 

 

Eindeloos wandelen en fietsen

 

Vlieland is van alle Nederlandse Wadden­ eilanden het verst verwijderd van het vasteland. Wellicht verklaart dat de zinde­rende rust op het eiland. Nergens anders kunt u zo ongestoord wandelen en fietsen. Door de duinen en de polders, door het uitge­strekte bos; bereidt u zich voor op een zalig ontspannende ontdekkingstocht. En wilt u ontspanning eens van een heel andere kant benaderen? Wat dacht u van paardrijden, windsurfen, vliegeren of zeevissen? U komt helemaal tot uzelf op Vlieland.

 

Oost-Vlieland[1], historisch en eigentijds

 

Het historische karakter van Oost-Vlieland is uitstekend bewaard gebleven. Het predicaat beschermd dorpsgezicht is hier meer dan terecht. De oudste vermelding van Oost­-Vlieland dateert al uit 1245. Ook nu nog vindt u hier tal van historische gebouwen. Zoals het Tromp's Huys, waar u alles over de geschiede­ nis van Vlieland leert. De laatste jaren heeft het eiland een heuse kwaliteitsslag gemaakt.

Dat merkt u in Oost-Vlieland, waar het niveau van de winkels, cafés, restaurants, terrasjes en andere uitgaansgelegenheden uitstekend is.

 

Geniet mee van mijn fotoreportage en van de diavoorstelling van alle foto’s die ik heb gemaakt.[1] Het enige dorp op Vlieland

 

 

Harlingen verdwijnt in de verte

... en ik geniet van het uitzicht over het water

We leggen aan op Vlielands bodem

Een hotel, zo uit een sprookje geplukt.

Beelden van ...

... de sfeervolle dorpsstraat

Museum

'Tromps Huys'

.

Kerk, verscholen tussen groen

en van de zijkant gezien

.

Het diaconiehuis

 en nog eens van de andere kant

Helemaal in de verte ..

... prijkt ...

... de vuurtoren...

 

... op het hoogste duin ...

 

Terugtocht langs de dijk

 

wat is het heerlijk stil ...

 

Hij lijkt net echt ..

 

... klaar om op te stijgen.

 

Sommige tuintjes zijn erg strak ...

 

... andere juist weer wild en geheimzinnig.

 

Hier is zelfs het dak van een schuurtje veranderd in een rotstuintje.

 

Willem de Vlamingh kijkt over de haven.

 

We zeggen Vlieland vaarwel ( merk het verschil in waterstand met de foto van bij aankomst. )

 

Vlieland verdwijnt in de verte...

Prachtig gezicht!!

 

Zonder woorden

.

Daar komt Harlingen alweer in zicht

 

De Vlieland

 

 

  Gastenboek van Spirituele Vrienden.

  
**********

Stem Spirituele Vrienden in de
Top 100 NL**********
Tellers

 

 LetsStat website statistieken