20 september 2008  - 20 maart 2009 -

 

 

 

 Leeuwarden, Zaterdag 20 september 2008
Dubbel Concert voor Tibet

Paul Vens & Herman Verheijen
Yvonne van Oostrum


 

 het orgel

Gisteren mocht ik het genoegen smaken om aanwezig te zijn bij het dubbelconcert voor Tibet, gehouden in de Waalse Kerk in Leeuwarden, door Paul Vens, onnavolgbaar begeleid door Herman Verheijen & Yvonne van Oostrum.
Dit was geen toeval want met Paul maakte ik jaren geleden al kennis -  virtueel - toen hij mij zijn BDE-verhaal stuurde voor Spirituele Vrienden. Dit contact werd een paar weken geleden ineens hersteld toen hij om een link verzocht... zo kwam ik via hem ook bij Yvonne terecht en van het één kwam het ander. Het is altijd mooi om de rode draden in verschillende gebeurtenissen te zien, die uiteindelijk tot iets moois, nieuws en onverwachts leiden.

Maar genoeg daarover. Hieronder volgt nu een foto-verslag van een onvergetelijke avond.

 

 

 

 


 

Bij aankomst.

 

 

 

Daar ik veel te vroeg aankwam in de kerk en er nog geen ander publiek aanwezig was in de zaal, mocht ik van Yvonne alvast beginnen met genieten toen ze enkele mantra’s en een lied (The Wings of Change ) zong om haar stem op te warmen. Ik kwam meteen helemaal tot rust, bij haar warme stem,  na de voor mij toch wel  inspannende wandeling van het Centraal Station naar de Grote Kerkstraat.
Voor het podium lagen een hele reeks mooie, papieren Lotusbloemen gerangschikt met - in elk der bloemen - een liefderijke boodschap. Deze bloemen waren gemaakt door een groep kinderen, onder leiding van Yvonne. Samen met de vele sfeerlichtjes, typisch Tibetaanse vlaggetjes ed., de klaarstaande verzameling muziekinstrumenten en deze kleurrijke lotusbloemen was al meteen de toon gezet voor de rest van de avond.
Intussen liep de kerk vol publiek, allen verwachtingsvol gestemd over wat komen zou.  

 

                                          

                   

                                               

 

 


 


 

Voor de pauze.

 

 

 Paul mocht de spits afbijten, met liederen en instrumentale nummers, begeleid door Herman Verheijen.
Paul Vens is muzikant, schilder en schrijver en maakte onlangs zijn 12de CD-Album.
Herman Verheijen is een gedreven instrumentalist en bespeelt een grote varieteit aan instrumenten, waaronder allerlei fluiten en accordeon.

Een greep uit de nummers:

 Er was een lied dat geïnspireerd was op een ontmoeting met een Tibetaanse zangeres – dan een stuk dat ging over transformatie ( Paul refereerde hier aan de Katharen en aan de Nag Hammadi Geschriften, die een grote r0l spelen in zijn muziek; de transformatie van rups tot vlinder diende hier als symbool en werd zichtbaar gemaakt in een leuke speeldoos die Herman voor ons liet spelen

via klank en muziek werden we daarna meegenomen op een boswandeling, waarbij Herman de mooiste vogelgeluiden aan zijn instrumenten wist te ontlokken. - Na het ontroerende ‘I will serve you tea in my backyard, kwam een stuk alleen voor vaders en zonen, waarna we weer werden meegenomen op een uitstapje naar ‘The sea’.

Hierna mochten we  schuilen in een ‘Shelter from the Storm’.
"Soms", vertelde Paul nog, "ontstaat er plots een ‘kiertje’ in de deur van je bewustzijn, waardoor ineens alles op zijn plaats valt".

Eerder had hij ook al een eigen arrangement van Leonard Cohens’ If it be your will, gezongen. Voor mij het enige minpuntje van dit overigens schitterend gebeuren; maar dat ligt helemaal aan mezelf. Ik vind Leonard Cohen nu eenmaal iemand die absoluut op eenzame hoogte staat en waaraan dus eigenlijk, wat mij betreft, niet zou mogen geraakt worden. Toevallig is dit nummer ook nog eens mijn lievelingsnummer van deze grote Canadese mijnheer. Dus Paul, wanneer je dit leest, dan hoop ik dat je mijn reactie begrijpt. Dit doet natuurlijk niets af van jouw prestatie.

En toen was het ineens al pauze en tijd voor koffie/thee. Aan de CD/boekentafel schafte ik me Pauls boekje aan waarin hij verslag doet van de gevolgen van zijn BDE: Voorbij de Slaap, heet het. Ik las het in één adem uit.
Het was erg fijn om iemand die ik tot nu enkel kende via virtueel contact, nu ook life te mogen ontmoeten. Ik heb ervan genoten.

 

Hier kan je luisteren naar 10 songs van Paul
op
Folk Alley

Paul Vens op Music From


 Na de pauze.Nu was Yvonne aan de beurt. Yvonne van Oostrum is mantrazangeres en geeft al sinds 1990 workshops mantra-zingen en meditatie.

Het optreden van Yvonne werd ingezet met  3 x AUM, het 'kengetal' voor afstemmen op de goddelijke vibratie, merkte ze humoristisch op, nadat ze had verzocht er vooral voor te zorgen dat alle mobiele telefoons uit stonden.
Hierop volgde een luisterlied, waarbij het publiek gevraagd werd niet mee te zingen, voor het 'Tibetan Child'.

Hierna werden we uitgenodigd om mee te chanten met twee Tibetaanse mantra's:
OM Ah Hum Vajra Guru Padme Siddhi Hum en OM Mani Padme Hum en daarna een lied van de Hopi-Indianen dat we in canon mochten zingen: Shima, Shima, Shima, Shi-maya (Shima = Liefde) Het klonk erg mooi.

Toen ik even de zaal inkeek zag ik dat vele mensen de ogen hadden gesloten en blijkbaar in een zeer vredevolle sfeer waren terechtgekomen.
Nu vergastte Yvonne ons op een 'elfenlied': Elen Sila Lumenn Omentilmo (Een ster zal schijnen op het uur van onze ontmoeting) Dit was weer een solo-nummer.
Dan volgde nog een nummer van indiaanse oorsprong:
Vanuit de stilte van de nacht
Vanuit de stilte van de maan
Zal mijn droom op aarde staan....
zo klonk dit mooie lied.

Dan volgde weer een mantra: Loka Samasta Sukhino Bhavantu (mogen alle wezens overal gelukkig zijn) met daarop aansluitend een lied van Paul Vens: When I see.

Met nog een gemeenschappelijk gezongen lied: Ananda (=gelukzaligheid) werd deze prachtige, muzikale avond besloten.


Het einde. 

Een welverdiend applaus in ontvangst nemen

 

en natuurlijk ook bloemen

mooi, zo'n solitaire rode roos....

hoe krijg ik dit allemaal weer in de auto?

als dank nog voor elk een typisch witte Tibetaanse sjaal

wegens de Tibet Support Group-NL


En voor het helemaal afgelopen was mochten wij elkaar nog
een van de mooie papieren lotussen, die de hele avond de zaal hadden gesierd,
 aanbieden.
 

 

 

CD's

Zowel Yvonne als Paul begonnen 2009 met een nieuwe CD - waardoor we kunnen
nagenieten van de prachtige muziek die we tijdens het concert life mochten horen.
Ik heb de beide 'nieuw-geborenen' mogen beluisteren.

Zowel Yvonne als Paul schilderden zélf het hoesje voor hun CD zodat dit helemaal
harmonieert met de muziek
Yvonne


De CD van Yvonne heet 'Spring' en laat in mij meteen een verlangen naar
het nieuwe leven van de lente ontstaan.
Vier mooie inspirerende mantra's vullen dit schijfje, waaronder een door Yvonne zelf gecomponeerde versie van de bekende Gayatra Mantra. Paul


De CD van Paul lijkt hierop wel een antwoord, met de veelzeggende titel:
Playing in de Fields.

Op dit schijfje staan 13 nummers, waaronder 5 instrumentaal en 8 gezongen.

Heel bijzonder is een door Paul geinterpreteerd lied van Leonard Cohen: If it be your will.
Als grote bewonderaar van Leonard Cohen was het voor mij even wennen om deze versie
te horen, maar na een paar keer luisteren begint het goed in het gehoor te liggen.

De instrumentale nummers brengen mij naar een innerlijke plek waar alles harmonisch en
rustig is,
De liederen als 'When the Morning Comes' en 'Butterfly in the Night' toveren beelden van zuiverheid tevoorschijn en van een wereld waar alles nog paradijselijk is.

Graag wil ik deze beide pareltjes aanbevelen.
Om te bestellen - of om even een paar stukjes te beluisteren - kan je terecht op de
websites van beide artiesten, beide hieronder vermeld.

 

 

Websites

van Paul


van Yvonne

 

Leeuwarden, Vrijdag 20 maart 2009


Benefiet Concert voor TibetIn het gebouw van de doopsgezinde kerk, gelegen aan de Wirdumerdyk in Leeuwarden, vond op 20 maart 2009 opnieuw een benefietconcert voor Tibet plaats. Het concert werd ingericht door ‘De Tibet Supportgroep’, mensen die zich helemaal vrijwillig inzetten om de Tibetaanse bevolking en vluchtelingen te steunen in hun geweldloze streven naar zelfbeschikking

Nadere informatie over de Tibet Support Groep is te verkrijgen bij:  Ria Bakker

De Tibet Support Groep is een onafhankelijke non-profit organisatie die het Tibetaanse volk steunt in zijn geweldloze streven naar zelfbeschikking. Zij zet zich in voor internationaal erkende mensenrechten en democratische vrijheden voor de Tibetanen.

Zie: www.tibet.nu   giro TSG: 341919Om 20u00 sprak Anneke het openingswoorden gaf daarna het woord aan Tsering Jampa voor haar verhaal over Tibet.


Verhaal van Tsering JampaEen overzicht:

Na de inval van de Chinezen in Tibet in 1949, werden de Tibetanen in 1951 gedwongen om de Zeventien punten

Overeenkomst te tekenen. Hierin werd de heerschappij van China over Tibet vastgelegd. Tibet zou een zekere mate van autonomie behouden, daar is in de praktijk weinig van terechtgekomen. Omdat Tibet zich in het verleden erg afzijdig had gehouden en geen juridische erkenning van de onafhankelijkheid had gevraagd bij de internationale gemeenschap, was de juridische status van het land onduidelijk. De internationale gemeenschap hield zich daarom afzijdig, toen China de macht in Tibet overnam.

 

Opstand

Tijdens de "Culturele Revolutie” - midden jaren '60 van de vorige eeuw - zijn duizenden boeddhistische kloosters in Tibet verwoest. De traditionele levenswijze werd verboden of onmogelijk gemaakt. Zo werden en worden traditionele nomaden gedwongen zich in dorpen en steden te vestigen. Door de jaren heen groeide het verzet onder de Tibetaanse bevolking tegen de Chinese bezetting. De grote opstand op 10 maart 1959 mislukte echter en duizenden Tibetanen vluchtten naar India waar ze politiek asiel kregen.

 

Olympische Spelen

Afgelopen maart 2008 zijn er weer op grote schaal protesten uitgebroken in Tibet. In de hoop dat hun protest in de aanloop naar de Olympische Spelen gehoord zou worden door de internationale gemeenschap gingen Tibetaanse monniken en burgers op 10 maart 2008 de straat op om hun mening te verkondigen en hun onvrede te ui ten. Deze Tibetanen die hun leven gewaagd hebben om te strijden voor een positieve verandering van de situatie in Tibet zitten nu in de gevangenis met straffen van 8 jaar tot levenslang. Wie herinnert zich niet de jonge monnik, die voor de Chinese camera's sprong en vertelde, hoe het hele klooster bevolkt was door namaakmonniken uit het Chinese kamp.

 

Public relations

China heeft nu 5 miljard euro uitgetrokken voor een grote campagne om de wereld te overtuigen van hun gelijk. Het gelijk om een buurland (dat wel rijk aan grondstoffen is en waar alle rivieren die door China stromen ontspringen) bezet te houden, en de oorspronkelijke bevolking de kans te geven goede Chinese burgers te worden en hun eigen taal, cultuur en levenswijze op te geven.

Daartoe wordt in de eerste plaats gezorgd, dat de Tibetanen een minderheid zijn gaan vormen in eigen land. Chinese gezinnen in Tibet mogen wel meer dan één kind hebben, voor Tibetanen is dat veel moeilijker. Er wordt een actief vestigingsbeleid voor Han-Chinezen in Tibet gevoerd. Daartoe is ook de spoorlijn naar de hoofdstad Lhasa aangelegd om de migratiestromen aan te kunnen.

Tegelijk wordt er aan de beeldvorming gewerkt: Nu is er door de Chinezen besloten om een nationale Tibetaanse feestdag te maken van de 28ste maart. Op die datum moeten de Tibetanen voortaan hun "Nationale Bevrijdingsdag" vieren. Het zal duidelijk zijn dat de spanningen tussen Han-Chinezen en Tibetanen er alleen maar door oplopen.

 

Over al deze zaken vertelde Tsering Jampa, waarbij ze verschillende keren benadrukte dat de  Tibetanen de Chinezen niet haten, dat zij op een vreedzame manier met hen willen samen leven en werken, maar dat ze wel verlangen naar de vrijheid om volgens hun eigen traditie en religie te mogen en kunnen leven.

 

 


Tibetaanse volkslied

Yvonne van Oostrum zingt samen met Nimah, Lobsang  en Tsjering Jampa het Tibetaanse volkslied.
Daarna ging Yvonne nog even alleen door, met een lied dat zij schreef voor de kinderen van Tibet, gevolgd door een mantra.

 

De Website van Yvonne


 

Daarna mocht Gurbe Douwstra de fakkel overnemen om het publiek te vergasten op een aantal Friese songs die hij op een ongeevenaarde humoristische manier wist aan te kondigen.

 


De webstek van Gurbe Douwstra

 

Tijdens de pauze was er tijd voor de boekentafel.

 

Het verhaal van Nimah


Nimah vertelde over zijn kindertijd in Tibet, waar hij opgroeide als monnik in een klooster, later gevangen werd genomen omdat hij een foto van de Dalai Lama bij zich droeg. In de gevangenis werd hij regelmatig gemarteld. Later werd hij erg ziek en wel zo erg dat hij van de gevangenis naar een ziekenhuis werd gebracht en werd opgegeven. Toch kon hij later uit dit ziekenhuis wegkomen en werd hij geholpen om te vluchten naar het westen, naar Europa en zo kwam hij uiteindelijk in Nederland terecht.

Na deze indrukwekkende getuigenis was het tijd voor een optreden van Xigatze, een vierkoppige Friese groep, met een wel zeer toepasselijke naam; Xigatze is namelijk ook de naam van een plaatsje in Tibet.

 

 

 

Xigatze


De website van Xigatze

 

Piter Wilkensde website van Piter Wilkens

Piter Wilkens, de Friese troubadour, zoals hij zichzelf noemt, mocht de avond afsluiten. Ook hij deed dit op een zeer ludieke manier en slaagde erin om het publiek eenstemmig te laten meezingen – vooral toen hij de ‘voordelen’ van het geboren zijn als Liwadder fijntjes hekelde. As Liwadder kinst wol skudde, zo klonk het uit vele monden  


De woorden waarmee deze avond werden afgesloten heb ik niet meer gehoord. Ik moest op een holletje naar het station om de laatste trein naar Sneek te halen.

 

 

Meer foto's

 

 

 

 


Mijn emailbox

 

 

 

Gastenboek van Spirituele Vrienden.

  

 

Stem Spirituele Vrienden in de

Top 100 NL