Een wandeling door 's Heerenberg.

  met dank aan Adriana  

 

 

Hotel Heitkamp, Oudste Poortstraat 2  ( vroeger synagoge)

 

         

 

Slagerij Klarenaar, Marktstraat 5

 

          

 

R.-K. Kerk, als we er binnen kunnen gaan, dan zien we de dikke pilaren waar moeder Crisje achter zat, achterin de kerk de doopfont, waar waarschijnlijk Jozef werd gedoopt en de foto’s van een pastoor en kapelaan die in de oorlog sneuvelden. Ook een icoon van Maria met het kind Jezus.

 

         

 

Achter de R.-K. Kerk, de Munt, nu 7 huizen, vroeger de borstelfabriek

 

 

N.H. Kerk met kerkhof, waar men graven vindt van adellijken

 Lopende over de vesting (wallen) komt men het oude kasteel, huis Bergh tegen

 

         

 

verder lopend, dan ziet men een ander kasteeltje en de achterkant van de school (nu Bieb)

 

 

Als we hier rechtsaf slaan, komen we in de Emmerikseweg en zien we het klooster Gouden Handen. Loopt men een eindje verder dan komen we aan de Wetering, een smal riviertje, wat tevens de grens is tussen Duitsland en Nederland en waar Jozef en zijn broers soms gingen zwemmen.

 

 

         

 

Gaan we terug dan komt men in de Klinkerstraat, die aansluit op de Zeddamseweg (vroeger Grindweg) Let op, want hier in de buurt kan men de voorkant van het (nu wit geverfde) schooltje (Bieb) zien. Ik vermoed dat het daar Stadswal heet, die parallel loopt met de Klinkerstraat.

 

 

doch rechts zien we eerst Bergh Opwaarts, waar de weg ook vrij stijl omhoog gaat en waar Bernard van de tram afgleed en hierdoor zijn been kwijt raakte. Rechts ziet men een oud kerkhof. Er is daar nog steeds een busstation, de plek waar vroeger wellicht de tramhalte was.

 

         

 

Loopt men even terug, dan komt men dus op de Zeddamseweg.  Rechts ziet men een steegje wat Kruisstuk heet en waar op de hoek een café staat. Op de zijgevel van dat café staat een plaatje ingemetseld,  waarop staat: J. F. Rulof  12-5-’64  Ik ben nog niet te weten gekomen wat dit betekent.

 

 

De straat links heet de Stokkumseweg, was dat niet de eerste weg die Jozef insloeg, toen hij het zilveren koord volgde om het geld te kunnen vinden in de bossen bij de Hulzenberg?  Of was het een eind verderop de Zwarte Kolkseweg? Op nr. 33 van de Stokkumseweg woont dhr. W. Ampting, die in 2002 met anderen honden aan het trainen was voor de molen die midden in het bos ligt. Ook Jozef speelde daar graag met zijn hondje Fanny en zijn leeftijdgenootjes.

 

 

         

 

Naast het café staat een muziekwinkel, die echter volgens dat ik hoorde nu geen muziekwinkel meer is, maar waar men nu andere spullen verkoopt. Deze winkel bestaat uit een laag en hoog pand, op de plek van het hoogste pand stond vroeger het huis van de Rulofs. Loopt men achter de panden, dan is daar alles vol gebouwd, maar toen in die tijd was daar de tuin van moeder Crisje, die paalde aan de achterkant van de tuin van tante Trui, volgens de overbuurman Eggink. De vrouw van de muziekwinkel heette Jansen en op het kerkhof vinden we een graf met de namen Jansen-Rulof. De Jansen waren muzikaal en kwamen uit den Haag. Wellicht staat het in verband met de Lange (de vader van Jozef die ook muzikaal was en goed kon zingen, zodat deze families elkaar ontmoet hebben.

 

          Mr Eggink 

              

 

In het café hangt een oude foto van de Grindweg van vroeger.

 

 

Tegenover het café woont Eggink, een oudere man, die moeder C. nog gekend heeft en bij haar op de achterbuiten heeft gespeeld. Ik meen dat hij ook familie was van Teet Eggink, die een winkeltje had destijds.

 

Naast Eggink staat nu een nieuw pand, doch het vorige pand daarin woonde boer Bosman (Hosman) met o.a. de dochter Anneke. De jongens gingen daar ’s morgens vroeg de koeienpoep halen, die moeder Crisje nodig had om het gezwel van  Jan (meen ik dat hij heette) te doen genezen. Voordat het nieuwe pand er stond, werd het pand gebruikt door prostitués. Eggink heeft nog een krant waarin stond dat de buren hierop reclameerden.

 

 

Verder lopend komt men op de Zwarte Kolkseweg en komt men in de bossen van Montferland, waar Jozef het geld vond destijds.

 

Wil men ook het R.-K. Kerkhof bezoeken, waar moeder Crisje ligt begraven, maar haar graf is er helaas niet meer, dan kan met het beste bij Bergh Opwaarts de Dahliastraat in gaan, vervolgens de Plantsoensingel links inslaan, waarna men komt in de Oude Doetichemseweg en daar het kerkhof ziet liggen.

 

 

 

 

Ik vond ook nog enkele oude foto's van 's Heerenberg op internet

 

  

gasthuis 

en een paar mooie websites

 

Joods historisch museum

 

Bevrijding 's Heerenberg

 

Wij bezochten 's Heerenberg

 


emailbox


 

 

Gastenboek van Spirituele Vrienden.

  

 

Stem Spirituele Vrienden in de

Top 100 NL

 

 

 

 LetsStat website statistieken