Mooie plekjes in Sneek

 

Twee begraafplaatsen.

.

.

Het lijkt wellicht bizar om bij het zoeken naar mooie plekjes naar begraafplaatsen te gaan. Maar dat is het niet. Begraafplaatsen hebben me altijd aangetrokken, niet omwille van de mensen die daar begraven liggen, maar wel om de rust die er heerst en omdat zo'n plek heel veel te vertellen heeft over de levenden - hoe die met hun lieve doden omspringen, hoeveel zorg ze eraan besteden om zo'n rustplekje netjes in orde te houden enzovoort.

Ook is op een begraafplaats een hele evolutie te zien over de manier van begraven vanaf de vorige eeuw tot heden.

En dus gingen wij twee dagen geleden - een zonnige septembermiddag, met een geur van beginnende herfst in de lucht - zowel de katholieke als de algemene begraafplaats van Sneek bezoeken. Later kwam daar nog het kleine Joodse kerkhof bij.

De Katholieke begraafplaats

 

Via een schaduwrijke laan met aan weerszijden prachtige bomen, gelegen langs de Leeuwarderweg, kom je via een monumentale poort op het kerkhof terecht.

 

 

Het kerkhof zelf is, door middel van groene heggetjes in grote rechthoeken verdeeld, die dan weer door makkelijk begaanbare paadjes met hier en daar een rustbank, van elkaar gescheiden zijn. Het geheel straalt een vredige sfeer uit en bij de eerste blik werd ik meteen getroffen door een prachtige beeldengroep - die een calvarieberg voorstelt -  aan de zuidkant van de begraafplaats en aan de rechterkant door een lieftallige kapel, half verscholen tussen het groen.

De kapel                                  Calvarie

Binnen in de kapel viel mijn oog meteen op de linkermuur die, sinds cremeren ook in Friesland een gewoonte wordt, is ingericht als columbarium voor de as-urnen.

 

Het altaar, dat volop in het licht staat van grote, kleurrijke glasramen, nodigt uit tot een stil gebed. Ook boven de ingangspoort van de kapel zijn mooie glasramen te bewonderen.

 

Het altaar

 

             

Op de begraafplaats is duidelijk te merken dat het hier een katholiek kerkhof is want beelden en beeldjes van Engelen zijn hier duidelijk aanwezig, iets wat op een protestantse begraafplaats opvallend ontbreekt.

Vanuit de verte zag ik ook een grafmonument dat mij opviel wegens zijn vorm: ik zag er een brandende kaars in. Bij nader inzien bleek het een graf te zijn van een oorlogsslachtoffer, gesneuveld net voor de bevrijding in 1945.

 

                          

De Openbare begraafplaats.

 

 

Deze begraafplaats, heel wat groter dan de vorige, ligt in de buurt van de spoorweg en station Sneek-Noord.

Een plattegrond van de begraafplaats bevindt zich voor de eigenlijke poort.

 

Na wat zoeken vonden we de ingang en ik ging eerst naar de stilteplek, met columbarium, dat pas een jaar geleden in dienst werd genomen.

Die stilteplek is te vinden aan de rechterkant, meteen bij het betreden van de begraafplaats en is opgetrokken in de vorm van een spiraal, helemaal in hout.

 

 

Binnenin is een cirkelvormig binnenplein met in het midden een heel mooie waterput. De wanden van die put zijn ingelegd met moza´ek, in verschillende tinten blauw en wit, die klapwiekende duiven of meeuwen voorstellen. Op de grond, voor de put, is een steen met de woorden: ter herdenking van de weggevlogen zielen.

  

In de houten wanden zijn aan de binnenkant uitsparingen aangebracht voor de as-urnen en ook grotere uitsparingen die dienst doen als rustbank voor de bezoekers. Het is een zeer vredig plekje.

Het viel mij op hoe mooi  het rond sommige urnen versierd was, helemaal naar eigen smaak, met voorwerpen die een persoonlijk tintje geven aan het laatste rustplekje van een mens. Zo zag ik bv een vogeltje op een takje en een tekening van wellicht een kleinkind.

 

   

 

Op de begraafplaats zelf liggen, tussen heel veel groen, aan de linkerkant de oudere klassieke grafstenen en aan de rechterkant, in cirkelvormige formaties, de meer recente graven. Dat cirkelvormige geeft een indruk van gezelligheid en samenhorigheid.

 

 

Hans op zoek naar tante  familie

 

   

Boven: het oude gedeelte

 

Welig bebladerde bomen zorgen voor lommerrijke plekjes en vertellen ons dat leven en dood dicht bij elkaar staan, in een eeuwige kringloop. Ook de spelende kinderen, net buiten de poort, vervulden ons met datzelfde weten.

 

  

 

Onder: het nieuwe gedeelte met urne begraafplaats

 

            

                     

Terwijl Hans op zoek was naar het graf van een overleden tante - jaren zestig - zat ik wat te mijmeren op een bankje, net tegenover een graf van iemand van mijn eigen geboortejaar, in het besef dat onze stoffelijke tijd hier beperkt is en dat we van die toegemeten tijd een dankbaar en vruchtbaar gebruik horen te maken voor zolang het ons gegeven is. Ik raakte ook ontroerd door een gedenkplaat op het graf van een jonge overledene, nog maar dertig jaar ...... en nu al op het kerkhof.

 

               

Nog een paar grafmonumenten die onze aandacht trokken

                   

                  

Het kindjesgedeelte, dat van ver zichtbaar is door een rond bloemenperk met daarin een ontroerend beeldhouwwerk van een treurende moeder met kind, trof ons diep in het hart.

Hieronder enkele details van het beeldhouwwerk.

              

 

Een derde begraafplaats.

 

Dank zij een email van de heer de Boer kwamen wij erachter dat er nog een derde begraafplaats is in Sneek, namelijk een klein Jodenkerkhof. Het ligt verscholen tussen heel veel groen in de buurt van het Burgemeester de Hooppark en het zwembad. Vandaag gingen we er even een kijkje nemen en maakten

meteen ook een wandeling in het schaduwrijke park.

 

 

 

 

Het hek zat op slot en dus hebben we een paar foto's gemaakt tussen de hekspijlen door.

 

In het park ontdekten we een pracht van een oude boom, helemaal samengegroeid met een dikke klimoprank ...

... en een feeŰrieke knoest waarin vast kabouters of elfjes huizen.

 

 

 

 

Externe linken:

http://ris.sneek.nl/begraafplaats/index.html

http://www.sneek.nl/infotype/webpage/view.asp?objectID=1356

http://www.noordpeil.nl/portefeuille/openbare_terreinen/algemene_begraafplaats_sneek.php

http://www.jhm.nl/nederland.aspx?ID=149

 

 

 

Gastenboek van Spirituele Vrienden.

  

Top 100 NL