Friesland Natuurlijk Anders 2005

 

 

Zondag 4 september 2005 had in Veenwouden opnieuw het groots opgezet evenement: Friesland Natuurlijk Anders (FNA) plaats en op uitnodiging van Yteke uit Sneek gingen Hans en ik er een kijkje nemen.

  

 

 

Het weer viel al geweldig mee, een heerlijk zonnige dag, en ook de locatie,  het domein van Het Spiritueel- en Reikicentrum Mannaz was bijzonder goed gekozen.

Nog leuker werd het toen we erachter kwamen dat dit Centrum wordt bewoond en in stand gehouden door een ex-collega van Hans, uit zijn jaren als medewerker in een grote bank: Christine.

We kwamen trouwens voortdurend ex-collega’s van hem tegen wat ons liet besluiten dat de materialistische bankwereld blijkbaar toch ook een mooie spirituele kern bevat.

 

Het hele terrein was bezaaid met witte party-tentjes die bemand werden met allerlei soorten van hulpverleners uit de alternatieve hoek. Ook veel standhouders met de meest aantrekkelijke hebbedingetjes – zoals boeddhabeeldjes, stenen en mineralen, wierook, spirituele boeken en kaarten en veel meer hadden hun waren uitgestald.

 

Daarnaast waren ook een zestal grotere tenten opgetrokken waarin healings, lezingen en workshops konden gevolgd worden. Een muziektent nodigde uit tot allerlei vormen van dans zoals buikdansen, theaterdansen, chakradansen – tot zingen van mantra’s en tot het maken van muziek door middel van drums en trom.

 

Het geheel werd ook nog aangevuld met twee crea-velden, een voor volwassenen en een voor kinderen waar het mogelijk was om te tekenen, te boetseren, te beeldhouwen en zelfs om een ridderzwaard in elkaar te knutselen.

 

En natuurlijk konden we ook af en toe genieten van een heerlijk kopje koffie terwijl we even uitrustten van het geslenter langsheen alles wat hier te zien was.

 

Tot mijn grote vreugde troffen we hier niet de traditionele standhouders van de doorsnee paranormale beurs aan, zoals toekomstvoorspellers, kaartleggers en dies meer. Dit evenement was van een hoger peil.

 

Natuurlijk kan ik niet iedere medewerker en standhouder hier bespreken, maar een viertal standen die mij bijzonder aantrokken wil ik hier wel even vermelden. Ik wil hiermee de andere natuurlijk niet als waardeloos bestempelen maar blijkbaar heeft iedereen toch bepaalde dingen in het alternatieve circuit die meer aanspreken dan andere en dit is dus volkomen persoonsgebonden.


  

1.  Sinar Baru – waar Hayo Bol een manier om pijn te bestrijden aanbood, genaamd APS (Actie Potentiaal Simulatie ) die me wel aanspreekt en die ik, gezien mijn 17 jaar leven met chronische rugpijn, wel graag eens wil uitproberen. De praktijk bevindt zich in Leeuwarden in de Wybrand de Geeststraat 30

 

 

2. Ayanta – een praktijk voor Hypnotherapie in Drenthe – trok mijn aandacht door mijn grote belangstelling voor psychologische moeilijkheden die geworteld liggen in het verleden van de mens en die via regressie- of hypnotherapie vaak kunnen geheald worden.

 

 

3.  Neo-Reichiaans Therapeut Louis Falke uit Sneek die als fysiotherapeut in het revalidatiecentrum in Sneek werkt (waar we hem leerden kennen tijdens de revalidatie van Hans) en naast dit beroep ook nog een praktijk heeft voor deze vorm van therapie. Het is een lichaamsgerichte therapie die niet het symptoom behandelt maar heel de mens met zijn lichaam, gedachten, gevoelens en emoties.  Praktijkadres: Burgemeester de Hooppark 7 – 8605 CR Sneek

 

4. De Oer-gong (de overgang) – een praktijk voor psychosociaal werk, rouw- en verliesbegeleiding – gelegen op de Oostergoweg 10, 8932 PG  Leeuwardenen waar de therapeute, Willy Westendorp, alweer een ex-collega van Hans bleek te zijn.

Praktijkgegevens en homepage:

 

 

Praktijk voor psychosociaal werk,
rouw- en verliesbegeleiding

van Willy Westendorp


Mijn praktijk is sinds kort verhuisd naar:

Oostergoweg 10, 8932 PG  Leeuwarden
(in het gebouw van de Arbo Unie)

 

Ik ben telefonisch nog steeds te bereiken op het
praktijknummer:  058 – 2 13 13 51

 

Daarnaast kun je me eventueel ook bellen op:
06 - 33 84 23 85


of even mailen naar: oergong@freeler.nl

Ik zit weer op een prachtige plek en heb veel zin
om daar lekker aan de slag te gaan.


  

 

Tot slot laat ik jullie nog mee genieten van een aantal sfeerfoto’s en ik maak nu al plannen om FNA volgend jaar op 2 en 3 september opnieuw te bezoeken. Dit wordt dan het eerste lustrum.

 

Christien aan het werk

  

De Hypnotherapeute

stoelenmassage

  

Hendrik en Tineke komt met altijd tegen!

Kindercreaveld

  

De Oer-gong - Willy

 

  

 

 

Friesland Natuurlijk Anders 2006

Zondag 3 september 2006 was het weer zover. FNA was aan zijn eerste lustrum toe en opnieuw hadden Hans en ik een uitnodiging ontvangen om dit grootse evenement, in verband met natuurgeneeswijzen en spiritualiteit, te verkennen.

Net als vorig jaar hadden we er wel zin in, maar helaas waren de weergoden dit jaar niet bereid om hun medewerking te verlenen. Al van toen we 's ochtends opstonden was het flink aan het regenen en er stond een flink harde wind. Maar we waren vastbesloten om er heen te gaan, niet in de laatste plaats omdat we er vorige keer een groot aantal mensen hadden ontmoet uit onze - vooral die van Hans dan - kennissenkring. Gewapend met hoop op droger weer en een paraplu reden we rond half twee richting Veenwouden. En ja, onderweg hield het op met regenen en kwam er zelfs weer een zonnetje door de wolken gluren.

 

Toen we centrum Mannaz naderden merkten we al meteen dat er toch nog heel wat mensen moedig het weer getrotseerd hadden om FNA te bezoeken want de hele berm stond vol geparkeerd met auto's. Toen we uitstapten stonden we echter al meteen met de schoenen in plassen water en modder. Ook op het terrein zelf was de hele ondergrond herschapen in één groot modderbad en een stevige wind deed de zeildoeken fladderen zodat sommige standhouders de paaltjes met de hand aan de grond probeerden te houden.

                         


  

Bij het eerste standje dat we zagen vonden we al meteen weer een ex-collega van Hans.
Blijkbaar zet het werken in de wereld van geld en materialisme toch erg aan om nog op een andere, meer zinvolle manier invulling te geven aan het leven. 

 

 Bij het volgende kraampje zag ik meteen een paar grote dozen staan met tweedehands boeken. Daar kan ik natuurlijk niet aan voorbij lopen en tot mijn grote verbazing was het eerste boek dat ik in handen nam nu net een boek dat ik nog zocht, namelijk een werkje van Alice Bailey. Verder kwam ik nog in het bezit van 'Isis ontsluierd' (Blavatsky), dat ook al lang op mijn verlanglijstje stond en nog een boekje van C. M. Codd: 'Het pad van de leerling', eveneens uit de theosofische sfeer. Elk boek kostte mij maar 2 eurootjes en dus kon mijn dag al niet meer stuk.

  

Wat verderop, na nog meer gebagger door de modder, ontdekten we Marja Hoefsmit die na een jaar van rust weer helemaal in de running is. Naast allerlei healingmethodes (zie: Ayourtha) en lezingen, houdt zij zich nu ook bezig met mensen opnieuw bewust te maken van de helende krachten van bloemen en kruiden (zie Kruidje). Hieraan verbonden maakt zij, samen met een team, affirmatiekaartjes waarvan dit mij meteen in het oog sprong:       
                                                                       

 

 

  

In het binnenshuis gedeelte van het centrum was er bijna geen doorkomen aan. Alle bezoekers waren blijkbaar geneigd om het droogste plekje van het hele gebeuren op te zoeken. Wij worstelden er ons echter doorheen want we wilden graag naar het grotere veld, achteraan, waar we het vorige jaar heel wat tenten aantroffen.

  

 

  

 

Helaas, dit jaar liep dit op een teleurstelling uit. Alle tenten waren namelijk door de stormachtige wind uit de grond gerukt. Alleen de tipi's hadden de aanvallen van de wind doorstaan en waren mooi rechtop gebleven. Wat me tot de vaststelling bracht dat de indianen nog zo dom niet waren toen zij hun tent-woningen in deze ronde, spitstoelopende vorm maakten. De wind kan daar namelijk niet echt vat op krijgen. 

  

 

Toen we aan de terugweg begonnen liepen we, net als vorig jaar, Hendrik Klaassens en zijn vrouw Tineke nog tegen het lijf.  En ook Froukje van der Zwaag, van de Stichting Wijzer uit Dokkum, was van de partij.

Ondanks modder en wind hebben we toch weer een goed gevoel overgehouden aan FNA! Dus bestellen we nu maar alvast, voor het volgende jaar, flink wat zon en minder wind.

 

Wie graag een van de mooie foto's, die Hans ook deze keer weer heeft gemaakt, via email wil krijgen: gebruik de mailbutton onderaan deze pagina.

 


Mijn emailbox

 

 

 

Gastenboek van Spirituele Vrienden.


  

 

Stem Spirituele Vrienden in de

Top 100 NL

 

 

 

 

 LetsStat website statistieken